Taaperobonuksen avulla lisää päätäntävaltaa lastenhoidosta perheille

04.08.2017

– Yhteiskunnan on tuettava eri hoitomuotoja tasaveroisemmin, sanoo Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah.

Kristillisdemokraattien tavoitteena on puolustaa perheiden vapautta valita lapselle paras hoitomuoto. Valinnanvapauden vahvistamiseksi KD ehdottaa 350 euron kuukausittaista taaperobonusta, jota maksettaisiin jokaisesta päivähoitoikäisestä lapsesta, joka ei ole kunnallisessa päivähoidossa. Tuessa yhdistyisivät eri lapsen hoidon tuet. Perhe voisi käyttää tukea joustavasti hoivapalvelujen ostamiseen tai kotihoitoon. Tällä hetkellä kunnalliseen päivähoitoon panostetaan valtavasti verovaroja, minkä seurauksena se on perheille usein ainoa mahdollisuus lastenhoidon järjestämiseen.

Essayah’n mukaan taaperobonuksesta hyötyisivät erityisesti epätyypillisissä työsuhteissa olevat ja pätkätöitä tekevät sekä itse lapsen hoidon järjestävät ja monilapsiset perheet. Taaperobonus helpottaisi pätkä- ja keikkatöiden vastaanottamista sekä osa-aikaisen työn tekemistä.

– Koska työelämä vaatii perheiltä yhä enemmän joustamista, lastenhoidon ratkaisujen pitää myös tuoda joustoa perheiden arkeen.

Kiintiömalleille pyyhkeitä

Sari Essayah kritisoi erilaisia kiintiömalleja, kuten 6+6+6-mallia kovin sanoin.

– Työelämän muutos tarkoittaa erilaisia työpäiviä ja vaihtelevaa hoitotarvetta. Kiintiömallit sopivat tähän yhtälöön erittäin heikosti. Kiintiömallit edellyttävät, että lapsen kulloinenkin hoitaja määritellään eri ajankohtina ja hoitotarpeen ymmärretään koskevan vain virka-aikaa. Nämä ajatukset ovat arkielämälle vieraita, hän sanoi.

– Huolenpito lapsista on vanhempien velvollisuus ympäri vuorokauden. Vaikka kotihoidon tuki maksettaisiin äidille, ei se yleensä tarkoita sitä, etteikö isä hoitaisi lasta myös. Huoleen ja hoivaan tarvitaan molempia vanhempia ja usein myös muuta hoitoapua, kuten isovanhempia tai vanhempien sisaruksia.

Essayah myös ihmettelee, että kukaan ei tunnu olevan ole kiinnostunut kiintiömallien kustannuksista. Esimerkiksi 6+6+6-mallin on arvioitu maksavan yli 300 miljoonaa euroa vuositasolla.

– Sen lisäksi, että ne ovat kalliita, ne ovat myös kankeita, koska ne johtavat väistämättä vanhempien työnteon ja hoitovastuun lisäsääntelyyn. Emme kannata niitä. Uskomme, että perheet itse osaavat päättää, kuka hoitaa lasta. Jos nainen tahtoo hoitaa lasta, emme lähde häntä holhoamaan.

KD:n laskelmien mukaan taaperobonukset kustannusvaikutukset voisivat lopulta olla jopa myönteiset, vaikka tavoitteena ei ensisijaisesti olekaan hakea säästöjä, vaan vaihtoehtoja perheille.

KD:n lapsimyönteisen perhepolitiikan neljä teesiä

Kristillisdemokraaatit tahtoo muuttaa suomalaista perhepolitiikkaa lapsimyönteisemmäksi. KD:n neljä teesiä ovat: 1) Perhepoliittiset ratkaisut on tehtävä ensisijaisesti lapsen edun näkökulmasta. 2) Lastenhoidosta päättää perhe. 3) Perheiden etuuksissa on lisättävä joustoja ja vähennettävä sääntelyä. 4) Perheitä koskevien päätösten on kannustettava nykyistä suurempaan lapsilukuun.

(KD Media)

27.12.2019Ajatushautomo Kompassin toiminnanjohtaja Tapio Luoma-aho: "Eurooppa ei pohdi sitä, mistä sen arvot ja sivistys kumpuavat"
16.12.2019VR lisää Hämeenlinnan junavuoroja
11.06.2019Valtuustoaloite: Toimenpideohjelma lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi
13.05.2019Valtuustoaloite: Siistimpi kaupunki riittävillä roska-astioilla
04.05.2019KD Hämeen kevätkokous esittää Sonja Falkia puolueen varapuheenjohtajaksi
02.04.2019KD huhtikuun kuukausimarkkinoilla
15.02.2019KD Hämeen ehdokaslista täydentyi nuorilla ehdokkailla
13.01.2019Ihmiskaupan uhrien auttaja Pia Rendic KD:n ehdokkaaksi
01.01.2019"Mr. Mokia" Jouni Heinonen KD Hämeen eduskuntavaaliehdokkaaksi
27.10.2018Vuokko Syväntö ja Jasu Markkanen eduskuntavaaliehdokkaiksi Hämeenlinnasta

Siirry arkistoon »