Oman uskonnon opetus kouluissa turvattava

Sunnuntai 24.8.2008 - Päivi Räsänen


Keskustelu uskonnon opetuksen muuttamisesta käynnistyi viime keväänä, kun Opettaja-lehden päätoimittaja Hannu Laaksola ehdotti nykyisen uskonnon opetuksen tilalle kaikille oppilaille yhteistä uskontotietoa. Myös Opetushallituksen kehitysjohtajan Markku Rimpelän mukaan kaikkien oppilaiden olisi voitava osallistua samalle oppitunnille. Hänen mielestään uskonnonopetusta tulisi kehittää etiikan ja uskontotiedon suuntaan. Rimpelä perusteli näkemystään lisääntyvällä maahanmuutolla. Kysymys tulee ajankohtaiseksi hallituskauden lopulla, kun valtakunnallisia opetussuunnitelmia aletaan uudistaa.

Rimpelän luonnostelemilla tulevaisuuden uskonnontunneilla tarkasteltaisiin enemmän eettisiä kysymyksiä ja otettaisiin eri uskontokuntien näkökulmat huomioon nykyistä enemmän. Koulujen juhlissa tämä voisi näkyä esimerkiksi siten, että oppilaat voisivat tutustua eri uskontojen tapoihin viettää juhlia. Tarkoittaisiko tämä sitä, että joulu- tai kevätjuhlat järjestettäisiin vuoroin kristillisten, vuoroin islamilaisten tai hinduperinteidentapaan?

Pidän tärkeänä sitä, että uskonnonopetuksen perustana säilyy oman uskonnon opetus. Kristillinen kulttuuriperintö on suomalaisen yhteiskunnan aarre, jota on tarpeetonta piilotella tai hävetä. Se saa näkyä myös koulujen juhlamenoissa. Kaikilla lapsilla, niin kristityillä, muslimeilla kuin uskonnottomilla on oikeus tutustua kulttuurisiin juuriimme.

Maahanmuuttajalasten integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ei edistä se, että eristämme heidät siitä arvotraditiosta, joka on muokannut yhteiskuntaamme satojen vuosien ajan. Jos emme itse arvosta ja tunne omaa uskonperinnettämme, kuinka voimme olettaa tänne tulijoiden sitä kunnioittavan?

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini