Vanhukselle käyttövara myös palveluasunnoissa

Sunnuntai 15.11.2009 - Päivi Räsänen


Eilisestä Hämeen kd-piirin syyskokouksesta jäi hyvä mieli. Iloitsin kokousväestä – koen olevani etuoikeutettu, että saan olla mukana tällaisessa puolueessa ja näin upean, kannustavan puolueväen joukossa.

Nostin katsauksessani esiin palveluasumisen maksuihin liittyvät epäkohdat. Palveluasuminen on käynyt monelle vanhukselle kohtuuttoman kalliiksi. Palveluasumisella korvataan yhä enemmän laitoshoitoa. Samalla kustannuksia siirretään palveluasujien maksettaviksi. Pitkäaikaisessa laitoshoidossa asuville on säädetty käyttövara, joka turvaa henkilölle asiakasmaksujen jälkeen omaan käyttöön jäävän suojaosuuden. Palveluasumisessa asiakkaat sen sijaan maksavat erikseen vuokran ja vuokrasopimuksessa määritellyt asumismaksut sekä erilliset maksut käyttämistään palveluista. Palveluasunnoissa asuvilla on kuluja ravinnosta, lääkkeistä, silmälaseista, hammashuollosta sekä vaatteista ja muista menoista. Tilanne on asukkaan kannalta epäreilu, sillä käytännössä pitkäaikaislaitoksiksi luokitelluista vanhainkodeista on tehty palveluasuntoja miltei vain kylttiä vaihtamalla.

Palvelumaksujen asiakasmaksulakia tulee muuttaa. Palveluasumisen piirissä olevien henkilöiden; vanhusten, vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien tulee saada lakiin perustuva oikeus asiakasmaksun veloittamisen jälkeen asiakkaalle jäävään henkilökohtaiseen käyttövaraan.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini