Krusifiksikielto palautetaan uuteen käsittelyyn

Keskiviikko 3.3.2010 - Päivi Räsänen


Suomalaisen maahanmuuttajan käynnistämä krusifiksikielto italialaisissa kouluissa otetaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa uuteen käsittelyyn. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) päätti viime marraskuussa, että italialaisten koululuokkien seiniltä on poistettava krusifiksit, sillä ne loukkaavat koululaisten uskonnonvapautta ja vanhempien oikeutta kasvattaa lapsensa vakaumuksensa mukaan. Päätökseen johtaneen kantelun asiasta teki Italian kansalaisuuden saanut suomalainen ateisti.

Toivottavasti Euroopan ihmisoikeustuomioistuin huomioi tällä kertaa valtioiden oikeuden pitää yllä historialliseen ja kulttuuriseen arvopohjaan viittaavia perinteitä koulussa ja muussa julkisessa elämässä. Suomalaisessa yhteiskunnassa on nähty tärkeänä, että kaikki lapset uskontokunnasta riippumatta voisivat tutustua kristilliseen perinteeseen esimerkiksi kevätjuhlan suvivirren tai joulujuhlan seimikuvaelman avulla. Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen kansallisessa harkintavarassa on kysymys poliittisesta harkinnasta, minkä vuoksi olisi paikallaan että keskustelua käytäisiin yleisesti uskonnonvapaudesta ja Euroopan kristillisen kulttuuriperinnön säilyttämisestä eurooppalaisella tasolla.

Euroopan kristillisen kulttuuriperinnön tunnustamisen ohella on kysymys myös positiivisen uskonnonvapauden toteutumisesta. Positiivisen uskonnonvapauden turvaaminen ei saa jäädä negatiivisen uskonnonvapauden jalkoihin.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini