Politiikan ja poliitikon moraali koetuksella

Lauantai 17.5.2008 - Leena Mantere



Otimme tänään puoluehallituksena kantaa vaalirahoitukseen ja haluamme haastaa kaikki puolueet yhteiseen sopimukseen siitä, että kaikilta ehdokkailta edellytetään vaalirahoituslain noudattamista syksyn kunnallisvaaleissa. Haluamme edellyttää ehdokkailta sitoutumista sekä suorien että tukiyhdistyksen kautta tulevien lahjoitusten antajien nimeämiseen, mikäli lahjoitus ylittää lain määräämän 1700 euron rajan.

Eduskuntavaalien vaalirahoituksessa ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi on lakia vaalirahoituksen ilmoittamisesta myös ryhdyttävä pikaisesti korjaamaan. Lain on pakko olla todella epäselvä, koska niin monet kansanedustajat ja jopa ministeritkään eivät ole ymmärtäneet vaalirahoituslain sisältöä, jota he itse ovat olleet säätämässä.

Muutamissa vaaleissa mukana olleena en henkilökohtaisesti oikein ymmärrä mitä epäselvää vaalirahoituksen ilmoittamisessa on, mutta kummallisiin vääristymiin ja tulkintoihin se kuitenkin näyttää mahdollistavan. On myös vaikea uskoa, että millään lailla voidaan säätää rehellisyyttä ja moraalia kohdalleen. Mutta ehkä kannattaa yrittää. Olisi tietty suotavampaa, että omatunto toimisi ilman vahvaa rangaistuksen pelkoa ja julkisen häpeän jalkapuuta.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini