Vuoropuhelua eläkkeiden tasosta

Maanantai 2.6.2008 - Päivi Räsänen


Tänään avattiin ensimmäinen Eläkefoorumi – sosiaali- ja terveysministeriön asettama seuranta-, arviointi- ja vuoropuheluryhmä. Tänään aiheena oli "eläkkeiden taso nyt ja tulevaisuudessa". Foorumiin on kutsuttu puolueiden, julkisen hallinnon, vakuutusalan, työmarkkinajärjestöjen, yrittäjien sekä kansalaisjärjestöjen edustajia. Luennot ja keskustelu olivat kyllä ihan mielenkiintoisia, mutta on selvää, että tällaisen foorumin tavoitteet jäävät vain keskustelun tasolle. Sillä ei ole minkäänlaista päätös- tai valmisteluvaltaa eläkepolitiikan suhteen.

Esityksistä kävi selväksi se, että Suomessa vanhuuseläkeikäisten keskimääräinen toimeentulo ja eläke suhteessa muuhun väestöön on EU:n keskitasoa matalampi. Erityisesti Suomen 75 vuotta täyttäneiden naisten köyhyysriski on korkeimpien joukossa.

Räikein eläkepoliittinen ongelma kohdistuu työkyvyttömyyseläkeläisiin. Alle 54 vuotiaiden työkyvyttömyyseläkeläisten keskimääräinen eläke ei ole vuodesta -92 reaalisesti lainkaan noussut, kuten muiden eläkeläisten. Siksi juuri tähän ryhmään tulevaisuudessa kohdistuva eläkkeitä leikkaava elinaikakerroin on erityisen epäoikeudenmukainen. Heillä ei ole mahdollisuutta kohentaa eläkkeensä tasoa lisätyöllä.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini