Kesäretkellä Tuusulanjärvellä

Keskiviikko 11.6.2008 klo 22.10 - Teija Arvidsson


Hämeenlinnan Kristillisdemokraatit tekivät tänään kesäretken Tuusulanjärvelle. Pääkohteenamme olivat upeat taiteilijakodit Halosenniemi ja Ainola. Syvärannan Lottamuseossa saimme tutustua Lotta Svärd -järjestön historiaan ja lottien arvokkaaseen työhön. Ennen kotimatkaa kävimme vielä Aleksis Kiven kuolinmökissä, jossa kansalliskirjailijamme vietti elämänsä viimeiset kuukaudet. Retki oli todella antoisa ja mielenkiintoinen.

Aamulla bussiin nousi 35 innokasta kulttuurinystävää. Edes pilvinen sää ei haitannut retkeläisiä, vaan meistä kaikista oli mukava lähteä reissuun. Tuusulaa kohti ajellessamme aurinko alkoi pilkottaa pilvenraosta ja Halosenniemeen saapuessamme olikin jo  ihana kesäpäivä.

p6100002.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


Sekä Pekka Halosen taiteilijakoti Halosenniemi että Sibeliusten koti Ainola ovat upeita rakennuksia puutarhoineen ja järvimaisemineen. Halosenniemi on lisäksi myös taidemuseo, jossa tänä kesänä on runsaasti nähtävillä muidenkin kultakauden taiteilijoiden töitä. Jykevissä punahongasta rakennetuissa taiteilijakodeissa ovat Tuusulanjärven ainutlaatuisen taiteilijayhteisön perheet eläneet tiivistä sosiaalista elämää lapsineen ja vieraineen.  

p6100007.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


Minä jäin miettimään erityisesti Halosen Maijaa ja Sibeliuksen Ainoa. Nämä kaksi sivistynyttä, kielitaitoista ja tarmokasta naista ovat jääneet täysin taiteilijamiestensä varjoon. He pitivät kuitenkin huolta koko suuresta taloudesta, kasvattivat lapset, kestitsivät lukuisat vieraat ja tukivat miehiään myötä- ja vastoinkäymisissä. Mitähän olisivat Pekka ja Janne saaneet aikaan ilman vaimojaan...?

aino_sibelius.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lottamuseossa tuli mieleeni, että Lotta Svärd -järjestön ihanteelliset ja isänmaalliset  tavoitteet olivat melkoisen yhteneväisiä Kristillisdemokraattien nykyisten tavoitteiden kanssa. Lotat tekivät työtä isänmaan parhaaksi epäitsekkäästi toisia palvellen. Rehellisyys ja kunniallisuus olivat heidän ohjenuoranaan kaikessa toiminnassa. Näitä ominaisuuksia tarvitaan yhä kipeämmin myös tämän päivän yhteiskunnassa ja politikassa!

”Muistolauseeksi” tahdon jättää Pikkulottain ”Kultaisten sanojen” viimeisen ohjeen:

Elä lähimpiesi apuna,
ympäristösi ilona,
kasva kansallesi kunniaksi.

Siinäpä tavoitetta kaikille meille!

 

   


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini