Terveydenhuoltoseminaarin satoa

Tiistai 9.9.2008 klo 23.46 - Teija Arvidsson



Hämeenlinnan Kristillisdemokraatit järjestivät tänä iltana Wetterhoffin auditoriossa luento- ja keskustelutilaisuuden uuden Hämeenlinnan terveydenhuollosta. Olimme saaneet alustajiksi parhaat mahdolliset asiantuntijat: kansanedustaja Päivi Räsäsen, Hämeenlinnan terveyskeskusliikelaitoksen tulevan toimitusjohtajan Marina Erholan sekä Lammin-Tuuloksen kttky:n vastaavan hammaslääkärin, kehittämispäällikkö Pekka Arvion.

Tilaisuus oli antoisa ja mielenkiintoinen. Päivi Räsänen kertoi, miten lähivuosina terveydenhuolto on suurten haasteiden edessä väestön ikääntyessä ja huoltosuhteen heiketessä. Myös alkoholista aiheutuvat sairaudet kuormittavat yhä enemmän terveydenhuoltoa. Joka toinen terveyskeskus kärsii lääkäripulasta - niin myös Hämeenlinnan terveyskeskus. Päivi muistutti, että terveydenhuoltopalveluissa ollaan ihmisyyden perimmäisten kysymysten äärellä. Puolue esittää ensi vuodelle 400 miljoonan euron terveydenhuollon pelastusbudjettia.

Ylilääkäri Marina Erhola pohti, vahvistuuko perusterveydenhuolto Hämeenlinnan seudulla. Hän totesi, että perusterveydenhuolto, "primary care", on koko terveydenhuollon ydin. On huolestuttavaa, että vuosina 1990-2007 lääkärien määrä on lisääntynyt erikoissairaanhoidossa, mutta ei perusterveydenhuollossa. Suurimpana tarpeena nousi esiin huutava pula sairaanhoitajista sekä terveyskeskuslääkäreistä. Varsinkin psykiatriseen sairaanhoitoon tarvittaisiin monta sairaanhoitajaa lisää. Mikäli perusterveydenhuollon halutaan vahvistuvan, on tärkein edellytys riittävä, ammattitaitoinen henkilökunta!

Hammaslääketieteen tohtori Pekka Arvio on ollut mukana kehittämässä sekä Lammin-Tuuloksen että Hämeenlinnan kansanterveystyön kuntayhtymää. Hän kertoi, että uuden organisaation mahdollisuudet ovat ennen kaikkea lasten ja nuorten palveluissa, joissa raja-aitoja kaadetaan eniten. Hyvää kehitystä on tapahtunut mm. uuden jonottamattoman ajanvaraussysteemin käyttöön ottamisessa  ja työnjaon uudistuksissa. Vastuunjako eri tahojen kesken ei kuitenkaan ole vielä aivan selvää. 

Uuden Hämeenlinnan valtuustolla on edessään suuret haasteet terveyspalveluiden turvaamisessa ja kehittämisessä. Siksi olen todella iloinen, että Hämeenlinnan Kristillisdemokraattien ehdokaslistalta löytyy nyt vahvaa osaamista myös terveydenhuollon alalta. Eilen saimme joukkoomme sairaanhoitajan ja tänään hammaslääketieteen tohtorin!

Haluamme olla mukana kehittämässä uuden Hämeenlinnan terveyspalveluita niin, että laadukkaat palvelut ovat kaikkien saatavilla asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta. Jokaisella on oikeus ihmisarvoseen hoitoon ja huolenpitoon!

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini