Oikeus ja kohtuus voitti

Tiistai 21.10.2008 klo 22.23 - Soili Hakala




Kaupunginhallitus velvoitti alkukesästä eri toimialoja etsimään säästöjä yhä paisuvien käyttömenojen supistamiseksi. Perusturvalautakunnalla tämä säästötavoite oli 1,5 miljoonaa euroa. Yli 60 miljoonan euron budjetistaan perusturva näki hyväksi supistaa omaishoidontuen määrää niin, ettei uusia tukipäätöksiä enää tehty, vaan maksatus katkaistiin uusilta asiakkailta.

Kun tuli tietoon, että uusille hakijoille myytiin ei oota, asia nostettiin uudelleen käsittelyyn. Eihän ole mahdollista, että osa tuenhakijoista olisi jäänyt ilman apua. Kaupunginhallitus palautti asian perusturvalautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi sillä seurauksella, että tukea jälleen maksetaan.

Omaishoidontuki on perusturvan budjetissa pieni mutta tärkeä menoerä, joskin riittämätön tuki sen saajalle. Omaishoitajat tekevät raskasta ja pyyteetöntä työtä voimavarojensa äärirajoilla. Usein käy niin, että ikääntynyt hoitaja katkeaa itse  ennen hoidettavaansa. Silloin viimeistään on yhteiskunnan tultava hätiin ja tarjottava paljon kalliimpia hoitokeinoja omaisen auttamiseksi.

Valtakunnallisesti ajatellen omaishoidontuki pitäisi siirtää Kelan maksettavaksi, jolloin maksatus ei olisi sattumanvaraista eikä epätasa-arvoista.

Kun lapsilla on subjektiivinen oikeus päivähoitoon, ihanne olisi, että myös vanhuksilla olisi lakisääteinen oikeus hoivaan ja huolenpitoon.

Se on selvää, ettei ketään tässä ”hyvinvointiyhteiskunnassa” saa jättää hoitamatta. Sivistysvaltiossa pidetään huolta erityisesti sen heikoimmista jäsenistä.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini