Perhettä tukevaan verotukseen

Sunnuntai 30.8.2009 - Toimi KankaanniemiPääministeri suuttui verokritiikistä, jota myös hänen puolueensa varapuheenjohtaja esitti. Kokoomus on vienyt veropolitiikkaa ja pääministeri on ollut takuumies. Se ymmärrettävästi suututtaa muita keskustalaisia.

Esille nousi myös perheverotus. Se on ollut oman puolueeni keskeinen teema jo toista vuosikymmentä. Malliamme ei saa yhdistää jo 1970-luvulla käytöstä poistettuun yhteisverotukseen. Yhteisverotus merkitsi sitä, että puolisoiden tulot laskettiin yhteen ja vero määrättiin kokonaissumman mukaan. Progressiivinen veroasteikko iski kohtuuttoman rajusti. Siitä luovuttiin ja siirryttiin yksilölliseen erillisverotukseen.

Pelkistetysti perheverotuksessa puolisot voisivat vapaaehtoisesti pyytää, että heidän tulonsa laskettaisiin yhteen ja jaettaisiin tasan kahtia ja vero määrättäisiin kummallekin erikseen. Jos lapsiperheiden huoltajille sallittaisiin tällainen menettely, perheiden verotus kevenisi erityisesti silloin, kun toisella puolisolla on selvästi enemmän tuloja kuin toisella. Esimerkiksi pienten lasten perheissä usein on näin. Toivottavasti pääministeri vie eteenpäin tätä KD:n ajamaa veromallia.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini