Talouskasvua ei saa kyseinalaistaa - vai saako?

Sunnuntai 6.6.2010 - Toimi Kankaanniemi


Talouskasvun tavoittelu on se ajatus, jonka pohjalta miltei kaikki ratkaisut tehdään niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Sitä voisi kutsua myös ahneudeksi varsinkin silloin, jos ihminen tai yhteisö tai valtio pyrkii vain oman talouskasvunsa maksimointiin. Ja siihenhän me kaikki taidamme pyrkiä.

Ydinvoiman rajua lisärakentamista Vanhasen hallitus perustelee elinkeinoelämän tarpeilla. Talouskasvu on siis lähtökohta. Tasan kahdeksan vuotta sitten Matti Vanhanen ja Mauri Pekkarinen vastustivat Olkiluoto 3:n ydinvoimalalupaa, mutta pitävät nyt Olkiluoto 4:n ja Fennovoiman hanketta ehdottoman välttämättöminä.

Voisimmeko hetkeksi pysähtyä pohtimaan tätä jatkuvan talouskasvun ideologiaa. Mitäpä jos tyytyisimme hieman alhaisempaan aineelliseen hyvinvointiin? Henkinen pahoinvointi, masennus ja muut murheet, tuntuvat kasvavan talouskasvun myötä ja jopa sitä nopeammin. Eduskunta keskustelee ani harvoin syvällisesti. Sen on vallannut tuo jatkuvan kasvun tavoittelu ja päätökset ovat sen mukaiset. Vihreätkin ovat täysin antautuneet tälle uralle. Minkälaisen perinnön jätämme seuraaville sukupolville? Sitä kannattaisi aika ajoin pohtia.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini