Kannustimet kuntoon!

Perjantai 6.7.2012 - Sauli Ahvenjärvi


 

Euroaluetta riivaavan velka- ja pankkiongelman hoidossa uhkaa Suomelle jäädä musta pekka kouraan. Vääntö Brysselin neuvottelupöydissä on kovaa ja euromaa toisensa jälkeen on alkanut pelata entistä enemmän omaan pussiin kokonaisuuden kustannuksella. Toki jokainen väittää, että oman maan tilanteen helpottaminen, vaikka hieman muiden kustannuksellakin, koituu lopulta yhteisksi hyväksi.

Mikäpä siinä, kaikki konstit on otettava käyttöön, jotta kriisi saadaan mahdollisimman nopeasti taltutetuksi. Mutta tässä hommassa uhkaa Brysselin päättäjille tulla sellainen paha virhe, että hyvin asiansa hoitaneita maita rangaistaan laajenevan yhteisvastuun kautta siitä, että niiden luottoluokitus on kunnossa ja velka kohtuullisella tasolla. Samalla kriisimaille ohjattavan avun ehtoja yritetään löysätä. Näin typerästi ei pitäisi missään tapauksessa toimia.

Yhteisvastuun lisäämisen perusongelma on siinä, että jossain vaiheessa kannustimet alkavat toimia väärään suuntaan. Johonkin rajaan asti on oikeudenmukaista ja täysin hyväksyttävää, että rikkaammat maat maksavat suhteessa enemmän yhteiseen pottiin ja keventävät siten  köyhempien maiden taakkaa. Näinhän verotuskin toimii, ja pitääkin toimia. Mutta jos luodaan pysyvä käytäntö suurista tulonsiirroista taloutensa hyvin hoitaneilta mailta huonon budjettikurin ja ties minkä syyn takia ylivelkaantuneille maille, ollaan pahasti metsässä.

Tuollaiset mekanismit ovat hengenvaarallisia siksi, että niissä kannustimet ohjaavat kokonaisuutta väärään suuntaan. Kyllähän jokainen tajuaa mitä siitä seuraa, jos huonosta taloudenpidosta palkitaan ja hyvästä taloudenpidosta rangaistaan! Edessä on taloudellinen katastrofi - ennemmin tai myöhemmin. Kannustimet pitää rakentaa sen suuntaisesti, että oikeista ratkaisuista palkitaan ja huonosta politiikasta rangaistaan. Siksi euroaluetta ei pidä kehittää tulonsiirtounionin suuntaan ja siksi myös kaikki yhteisvastuullisiin eurobondeihin tähtäävät ideat on päättäväisesti torjuttava. Yhteisvastuun kieltävän no bail-out -säännön uudelleen voimaan saattaminen olisi oikea ja suorastaan välttämätön askel euroalueen talouden tervehdyttämiseksi pitkällä tähtäimellä!

Lisäksi on aivan oikein ja koko Euroopan tulevaisuudenkin kannalta hyödyllistä vaatia, että Suomi ja muut samassa asemassa olevat maat saavat sympatian lisäksi konkreettista ja mitattavissa olevaa hyötyä siitä, että ne kantavat vastuunsa euroalueen pelastustalkoissa!

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini