Moottoritien kattamisesta

Tiistai 22.4.2008 klo 18.30 - Soili Hakala



Lokakuun valtuustossa 2006 päädyin pitkällisen pohdinnan jälkeen kannattamaan  keskustan länsireunan kehittämistä eli moottoritien kattamista. Perusteluni olivat kaupalliseen selvitykseen pohjautuva liiketilan tarve, asuin- ja pysäköintitilojen tarve, meluesteiden tarve sekä siltojen ja ramppien uusimistarve lähitulevaisuudessa.

Nämä perustelut ovat edelleen voimassa.

Uhkakuviakin uumoilin, nimittäin maailmantalouden suhdanteitten muuttumisen heikommiksi. Tämä uhkakuva tuntuu realisoituvan jo lähitulevaisuudessa, ja laskukauden laineet lyövät varmasti Suomeenkin.

NCC, hankkeen suurin rahoittaja ja riskinottaja, tekee varmasti huolellisen riskianalyysin ja ryhtyy hankkeen toteuttamiseen vain, jos sen kannattavuusedellytykset täyttyvät. NCC:llähän on harkinta-aikaa 9 kk asemaakaavan vahvistumisesta. Mainittakoon, että NCC:ltä on jo nyt kulunut rahaa miljoona euroa erilaisiin selvityksiin ja suunnitelmiin.

On ikävää mutta ymmärrettävää, että kaupungin maksuosuus koko hakkeesta on noussut 7 miljoonasta 10 miljoonaan eli 42 prosenttiin. Ehkä meille päättäjille hanketta markkinoitaessa olisi pitänyt olla realistisempia laskelmia.

No, juna on lähtenyt liikkeelle vuonna 2002, ja kaupungiltakin on rahaa palanut  pitkällisen valmisteluvaiheen aikana. Olisi kuitenkin mielestäni populismia suositella tässä vaiheessa junasta pois hyppäämistä. Onhan tavoitteena jälleen kaupungin elinvoimaisuuden lisääminen, noin 500 työpaikkaa ja kaivattuja verotuloja.

Myös Vantaa suunnittelee kauppakeskusta Hämeenlinnaan vievän moottoritien päälle.  Suunnitteilla on  massiivinen 300 000 kerrosneliön  suuruinen ostoskeskus, joka valmistuisi 2015. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Itäkeskuksen pinta-ala on 114 000 neliötä. Uusi kauppakeskus olisi silta, joka yhdistäisi Vantaan itä- ja länsipuolen toisiinsa, ihan niin kuin Hämeenlinnassakin on ajateltu.

Myös Itäkeskus laajenee Itäväylää kattamalla. Kannen päälle tulee elokuvakeskus ja 200 huoneen hotelli. Emme me siis  täällä  Hämeenlinnassa ole mitään tavatonta tavoittelemassa.

Lopuksi : rakennusprojektin valmistuttua me hämeenlinnalaiset emme luultavasti tule kaipaamaan Kaivokadulta  nyt aukeavaa näköalaa laajoine pysäköintialueineen ja moottoriteineen.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini