Alkoholi- ja tupakkaveroon saatava budjettiriihessä korotukset

Tiistai 15.7.2008 - Päivi Räsänen



Valtionvarainministeriö on torjunut ehdotukset alkoholi- ja tupakkaveron korotuksista. Perusteluna on se, että entisestään korkea inflaatio kiihtyisi. Vaikutus inflaatioon olisi kuitenkin pieni, etenkin jos samalla alkoholin ja tupakan kulutus vähenisivät. Lisäksi tältä osin hintojen nousu ei olisi ongelma, sillä alkoholi ja tupakka eivät ole välttämättömiä hyödykkeitä.

Valtionvarainministeriössä pitäisi osata tarkastella asiaa pidemmällä tähtäimellä. Sekä alkoholi että tupakka tuottavat kansantaloudelle enemmän kustannuksia ja haittaa kuin verohyötyä. Molemmat lisäävät merkittävästi sairauskuluja ja ennenaikaista kuolleisuutta ja alkoholi vielä runsaasti muita vahinkoja sekä lastensuojelumenoja.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen yhdessä muiden kokoomuslaisten kanssa jätti viime vaalikaudella eduskunnalle laki- ja talousarvioaloitteet tupakkaveron korottamisesta 10 prosentilla. Hän halusi lain voimaan jo 1.1.2007. Kokoomuksen lakialoitteessa todettiin aivan oikein: ”Tupakkaveron yksi tärkeimmistä tarkoituksista on tupakan kulutuksen vähentäminen. Suomi on ainoa EU-maa, jossa tupakkaverolakia ei ole uudistettu kymmenen viime vuoden aikana.”
Nyt Kataisen johtama ministeriö vastustaa tupakkaveron korotusta. Mikä on muuttanut tilanteen? Osallistuin ennen vaaleja tupakkapaneeliin, jossa kaikkien puolueiden edustajat kannattivat tupakkaveron korotusta.

Tällä vaalikaudella on toteutettu alkoholiveron 15 % korotus väkevien ja 10 % korotus mietojen alkoholijuomien osalta, mutta korotukset jäivät liian pieniksi torjumaan kansanterveyshaittoja. Kansanterveyslaitoksen, Stakesin, Lääkäriliiton ja jopa sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijat vaativat tuolloin vähintään 20 %:n korotusta, jotta sillä voitaisiin riittävästi hillitä kulutusta ja haittoja.

Haastan sosiaali- ja terveysministerit pitämään budjettiriihessä tiukasti kiinni luvatuista korotuksista niin alkoholi- kuin tupakkaveroon. Sopiva taso olisi 10 %:n korotus molempien verotukseen ensi vuoden alusta.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini