Miksi tekniseen vaaliliittoon?

Torstai 13.11.2008 klo 19.02 - Teija Arvidsson



Ehkä on syytä kirjoittaa ja kertoa,  miksi päädyimme tekniseen vaaliliittoon perussuomalaisten kanssa.

Pian vaalien jälkeen saimme lukea Hämeen Sanomista, että 13-jäsenisten lautakuntien ja kaupunginhallituksen luottamuspaikat on tarkoitus jakaa siten, että Kokoomus saa 5, SDP 5, Keskusta 2 ja Vihreät 1 paikan. Olimme hämmästyneitä ja närkästyneitä. Miten ihmeessä voidaan sivuuttaa pienpuolueet ja meidän vaalivoitto…?

Puolueiden yhteisissä neuvotteluissa KD:n edustajat toivat hyvin selkeästi esille sen tosiasian, että tämä d´Hondtin suhteellisen kaavan mukainen jako ei kunnioita ollenkaan vaalien tulosta. Siinä isot puolueet saavat vaalien tulosta suuremman paikkamäärän ja pienet ovat selkeitä häviäjiä. Esitimme vaihtoehtoisia malleja luottamuspaikkojen laskemiseksi, mutta niitä ei otettu huomioon.

Pienille puolueille luvattiin ainoastaan se, että kaikki valtuutetut saavat lautakuntapaikan. Näin KD:lle olisi tullut vain kolme lautakuntapaikkaa, vaikka meillä vaalien tuloksen mukaan olisi oikeus 5-6 paikkaan. Hallituspaikasta ei ollut puhettakaan.

Viime viikolla Perussuomalaiset ottivat meihin yhteyttä ja ehdottivat yhteistyötä. Laskimme, että solmimalla teknisen vaaliliiton heidän kanssaan saamme jäsenyyden kaikkiin lautakuntiin sekä kaupunginhallitukseen. Tekninen vaaliliitto turvaisi meille oikeudenmukaisen määrän luottamuspaikkoja, mutta ei sitoisi puolueita sen enempään yhteistyöhön.

Niinpä päädyimme yhteiseen sopimukseen ja ilmoitimme siitä sunnuntaina myös muiden puolueiden neuvottelijoille. Mielestämme oli  reilua informoida toisia mahdollisimman aikaisin, ennen kuin ne ehtisivät tekemään omia nimityksiään, jotka ehkä jouduttaisiin muuttamaan.

Hämeen Sanomien mielipidepalstalla on tänään käyty vilkasta keskustelua aiheesta. Kommentit ovat enimmäkseen olleet hyvin rohkaisevia ja pieniä puolueita tukevia. Pienten puolueiden äänestäjilläkin on oikeus saada äänensä kuuluville tässä kaupungissa!

Arvostamme edelleen rakentavaa yhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa. Yksinään ei kukaan voi saada mitään aikaan. Joskus täytyy kuitenkin uskaltaa nostaa epäkohta esille ja toimia!

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini