Polvet notkistuvat kulutusjumalalle

Keskiviikko 10.12.2008 - Päivi Räsänen


Uusimmassa Luonnonsuojelija-lehdessä (6/2008) päätoimittaja Matti Nieminen ottaa kantaa taisteluun sunnuntaista: "Kulttuurinen kriisimme ja kestämättömät kulutustottumukset ovat ilmastonmuutoksenkin takana. Sunnuntain avaaminen kaupankäynnille on osa tätä kulttuurinmuutosta." Arkkipiispa Jukka Paarman mukaan perheiden yhteistä aikaa ostetaan nyt rahalla. Kotimaa-lehdessä hän luonnehtii sunnuntaisen aukiolon "polvien notkistamisena kulutusjumalalle". "Valtaväestölle tekisi hyvää rauhoittua ja hiljentyä, eikä aina mennä jonnekin. Kauppa luo tarpeita, joita ei itse asiassa ole" toteaa puolestaan lääkärikunnan "vanhin", arkkiatri Risto Pelkonen. 

Lääkäriliiton puheenjohtaja, dosentti Olli Meretoja kirjoittaa uudessa Yksityislääkärilehdessä: "Meille tavallisille kansalaisille on eduksi säilyttää viikossa seitsenpäiväinen rytmi, joka kulminoituu sunnuntain lepopäivässä. Vain näin säilytämme ajan ja kalenterin hallinnan kaikille yhteisenä ja voimme jaksottaa työmme ja vapaa-aikamme palvelemaan sekä työnantajaa että itseämme ja lähipiiriämme mahdollisimman ehyesti. Vaikka onkin houkuttelevaa mennä kauppaan sunnuntaina, niin ehkä tärkeämpää on miettiä ihmismielelle niin tärkeän viikon todellisen yhteisen vapaapäivän merkitystä". 

Suomeen on yritetty tuoda kampanjaa, jossa yhtenä päivänä vuodessa hillitään kulutusta. Löytyisikö kuluttajilta yhteisrintamaa, jossa sunnuntait merkittäisiin leimalla "Älä osta mitään!"?

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini