Perheverotusmalli auttaisi pienten lasten vanhempia

Perjantai 2.1.2009 - Marjo Loponen




Sanomalehti Keskisuomalaisen tämän päivän uutinen kertoo pienten lasten vanhempien hyötyvän perheverotusmallista. Erityisesti hyöty kohdistuisi perheisiin, joissa on alle kolmivuotiaita lapsia.

Perheverotuksessa vanhempien tulot lasketaan yhteen ja jaetaan kahtia verotusta varten. Laskelman mukaan kotihoidontuella ja toisen vanhemman keskituloisella palkalla elävälle perheelle jäisi noin 230-260 euroa kuukaudessa enemmän rahaa käyttöön, jos verot määriteltäisiin perheverotusmallin mukaan. Myös ilman kotihoidon tukea (yli 3-vuotiaan lapsen vanhemmille joista toinen on kotona) hyöty olisi selvä.

Perheverotusmallia on esittänyt hiljattain pääministeri Matti Vanhanen, tätä verotusmallia on esitetty myös meidän puolueemme toimesta jo vuosia.

Lapsiperheiden asema tulonjaossa on heikentynyt, vaikka kehitys on ollutkin hyvin erilaista lapsiperheiden välillä. Heikointa tulokehitys on ollut yksinhuoltajilla sekä monilapsisissa perheissä ja perheissä, joissa on alle kolmivuotias lapsi. Perheverotusmallilla helpotusta saataisiin kohdistettua isolle osalle tästä joukosta. Lapsiperheiden verotus on nykyisellään ylikireää, koska lapsivähennykset on poistettu, eikä verotuksessa huomioida kotona tehtävää palkatonta hoivatyötä.

Perheverotus tulisi ottaa vakavaan harkintaan ja etsiä siihen suomalaiseen yhteiskuntaan soveltuva, sosiaalisesti oikeudenmukainen malli.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini