Avioliitosta

Keskiviikko 12.3.2014 - Antti Valkama



Viime aikoina on ollut paljon esillä vaatimus avioliittolainsäädännön muuttamisesta siten, että se koskisi myös samaa sukupuolta olevia pareja. Kyseessä on periaatteellisesti merkittävä asia, sillä avioliittoinstituutio on kaikkia nykyisiä yhteiskuntia vanhempi ja jokaisen tietämämme kulttuurin tuntema ilmiö.


Ainakin Hämeen Sanomissa toimittajat ovat niin kolumneissa kuin pääkirjoituksissa puolustaneet lainmuutosta ainoana oikeana vaihtoehtona ja usein myös äityneet moittimaan sen vastustajia. Yksi mielipide on siis vallinnut, ja perusteluna on ollut parisuhteiden tasa-arvoisuuden vaatimus. Kriittistä tarkastelua tämän vaatimuksen oikeutuksesta tai avioliiton olemuksen pohtimista ei ole näkynyt. Ammattilaisten ylläpitämää aukkoa on vaikea paikata näin lukijavoimin. Tässä silti arvio muutamasta lainmuutoksen puolesta esitetystä väitteestä.


”Avioliitto on sitä että kaksi ihmistä rakastaa toisiaan ja yhteiskunta siunaa sen. Siksi mies- ja naisparien täytyy päästä naimisiin.” Väärin. Avioliitto ei ole yhteiskunnan keksintö vaan instituutio jonka yhteiskunta tunnustaa. Se on sitä, että miehet ja naiset aina ja kaikkialla ovat menneet yhteen ja perustaneet perheen. Yhteisöjen säilymiseksi tämä on ollut ja on yhä välttämätöntä. Mikään muu suhde ei tuota yhteiskunnalle vastaavaa hyötyä. Siksi avioliitto on saanut erityisaseman. Jos tämä on väärin, sekin on väärin että opintotukea saavat vain opiskelijat eivätkä kaikki, ”tasa-arvoisesti”.


”Lakimuutoksen kannattajat tahtovat poistaa syrjinnän, vastustajat jatkaa sitä.” Väärin. Valtaosa lain muuttamisen kannattajistakin tahtoo jatkaa ”syrjintää”. He eivät halua suoda avioliittoa esim. kolmen tai neljän ihmisen ryhmälle kerrallaan (ns. moniliitto) tai lähisukulaisille. Kaikki tahtovat rajoittaa avioliittoa jollakin tavalla.
Jos pyrittäisiin mahdollisimman tasa-arvoiseen tilanteeseen, kehitettäisiin jonkinlainen ”perheliitto” jossa ketkä tahansa voisivat nimetä toisensa perheekseen. Näin perimis- ynnä muut asiat saataisiin kuntoon niiltäkin, jotka ovat toisilleen todellisia sukulaisia läheisempiä ilman seksuaalista suhdetta. Mutta ehkä lain muuttamista vaativat ovat enemmän kiinnostuneita siitä, mitä makuuhuoneissa puuhataan?
”Kyllä kaksi aikuista saa rakastaa toisiaan!” Oikein. Totta kai saa. Mikä tai kuka kieltää?

Antti Valkama

Avainsanat: avioliitto tasa-arvo laki rakkaus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini