Tärkeimmät asiat ensin

Maanantai 14.10.2019 - Teija Arvidsson


Seuraavassa kokouksessaan 11.11. kaupunginvaltuusto hyväksyy vuoden 2020 talousarvion.  Näin tiukkaa taloustilannetta ei omana aikanani ole Hämeenlinnassa vielä ollut.  Kuluvan vuoden tilinpäätös jäänee yli 20 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Taloudessa on jo pitempään ollut vuosittain noin 10 miljoonan vaje käyttömenojen ja -tulojen välillä. Satunnaisilla myyntituloilla tase on kuitenkin tähän asti saatu kammettua tasapainoon. Nyt myytävää ei enää juuri ole.

Taloustilannetta kurjistaa kasvava korjausvelka. Jatkuvasti putkahtelee esiin sisäilmaongelmaisia kouluja ja yhä uudet lapsiryhmät joutuvat evakkoon. Kohta saa laskea yhden käden sormilla Hämeenlinnan terveet ja ongelmattomat koulut. 

Samaan aikaan säästövaatimusten ja kouluverkkopaineiden kanssa suunnitellaan massiivisia keskustan kehittämishankkeita. Maan alle ollaan valmiita hautaamaan kymmeniä miljoonia euroja, joita tarvittaisiin kipeästi muualla. Suunnittelu- ja investointirahat olisi suunnattava välttämättömiin kohteisiin. Näihin kuuluvat turvalliset ja terveelliset tilat koululaisille. 

Hämeenlinnassa näytetään ajattelevan, että uusien asuntojen rakentaminen lisää kaupungin vetovoimaa ja asukaslukua. Joitain uusia asukkaita varmasti saadaankin, mutta pääosin muuttoliike suuntautuu kaupungin laidoilta keskustaan. Tämä tarkoittaa yhä hitaammin käyvää asuntokauppaa kaupungin reunamilla. Ei kai ole tarkoitus romahduttaa reuna-alueiden palveluja ja asuntojen arvoa?

Kaupungin asukaslukua kasvattaa tehokkaimmin kaupunkiin sijoittuvat uudet yritykset ja työpaikat. Niiden houkuttelemiseen ja osaavan työvoiman kouluttamiseen pitäisi keskittää paljon enemmän voimavaroja.  Kaupungilla on useita ulkomaisia ystävyyskaupunkeja, joiden kanssa on tyydytty lähinnä kulttuuriyhteistyöhön. Nyt olisi syytä viritellä myös taloudellista yhteistyötä ja houkutella investointeja Hämeenlinnaan. Kiinnostavat uudet työpaikat tuovat tänne nuoria asukkaita, joita me niin kipeästi kaipaamme.  Asuntoja kyllä löytyy monenlaisiin tarpeisiin jo nyt.

Äskettäin hyväksytty Keskustavisio sisältää paljon toteuttamiskelpoisia  ideoita.  On kuitenkin turha kuvitella, että toriparkki toisi elämän torin ympärille. Ellei keskustaan ole ollut liiemmin asiaa tähän mennessä, ei sinne ole asiaa toriparkin rakentamisen jälkeenkään.  

Päättäjille on todisteltu, että ainoastaan keskitetty pysäköintiratkaisu mahdollistaa Reskan kehittymisen ja muun keskustan lisärakentamisen.  Tämä ei pidä paikkaansa.  Vaihtoehtoja kyllä löytyy. Velvoitepysäköintinormia voidaan ydinkeskustassa väljentää ja määrätietoisesti kehittää julkista liikennettä. Taloyhtiöiden omiin kellarikerroksiin saadaan hyvin pysäköintitilaa, jos aletaan suosia yhteiskäyttöautoja.  Kaivoparkkia voidaan tarpeen mukaan laajentaa. Katuja on mahdollista muuttaa yksikaistaisiksi ja saada lisää tilaa sekä kevyelle liikenteelle että kadunvarsipysäköinnille.  

Asukasluvun kasvattamisen rinnalla yhtä tärkeää on nykyisistä asukkaista kiinni pitäminen. Pendelöijät ovat tärkeä asukasryhmä, joka arvostaa sujuvaa arkea ja säännöllisiä  junayhteyksiä. Niissä riittää vielä vääntämistä VR:n kanssa. Tavoitteena ei pidä olla yhtään vähempää kuin se, että kaikki IC-junat pysähtyvät jälleen Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan talouden entisestään kiristyessä on laitettava suu säkkiä myöten ja keskityttävä ydinasioihin.  On karsittava sellaista, mikä ei ole välttämätöntä ja uskallettava tehdä asioita eri tavalla kuin ennen.  On löydettävä syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, suojaa tarvitsevat lapset ja arjen apua tarvitsevat vanhukset.  

On tehtävä työtä sen eteen, että hyvä ja turvallinen arki asuisi edelleen Hämeenlinnassa. Muuallakin kuin torin ympärillä.  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini